Цитата дня:

Для того, щоб люди знаходили щастя в своїй роботі, необхідно три умови: робота повинна бути їм під силу, вона не повинна бути виснажливою і її обов'язково повинен супроводжувати успіх.
Д. Рескін

понедельник, 24 ноября 2014 г.

Перші швейні нитки

     Перші нитки з'явилися в історії людства в епоху неоліту, коли стародавня людина зшивала шкури тварин, щоб створити теплий одяг для захисту від холоду. У швейних ниток висока місія - з'єднувати частини в єдине ціле. Їх прабатьком стали листя і трава, які змогли міцно зшити шматки оброблених шкір.
     Йшов час, людина розвивалася, і її одяг ставав все більш складним, що вимагає тонкої швейної фурнітури. Наряди стали нести не скільки захисну функцію, стільки стали показником статусності і самовираження. Кожне століття відрізнялося своєю модою, а нитки ставали все непомітнішими і тоншими. Однак справжню революцію у виробництві ниткових виробів влаштувала текстильна революція. Перший прототип сучасної швейної машинки створив Леонардо да Вінчі, в кінці XV століття. Геній всіх часів і народів створив досить недосконалу модель, для якої в той вік не знайшлося підходящих ниток. Ті, що існували в той час, залишалися вірними помічниками кравця для ручного шиття.
                                                    
     Технічна революція і численні спроби удосконалення швейних машинок привели, нарешті, до того, що американський технік і підприємець Еліас Хоу (1819-1867) 10 вересня 1846 отримує патент США # 4750 на розробку машини, що використовує закритий човниковий стібок. Швейні нитки для такої машинки потрібні були тонкі і дуже рівні. Швейна машина Хоу могла робити прямі шви зі швидкістю до трьохсот стібків за хвилину, американська преса того часу охрестила цей винахід «екстраординарним».
   Цікавий факт - в кінці знаменитого фільму «Help!» Групи «Бітлз» є характерний рядок: «З повагою присвячується Еліасу Хоу, який в 1846 винайшов швейну машину».

     Довгий час швейні нитки були одноманітними і за кольором і по фактурі, що гальмувало розвиток модної індустрії. Нова революційна тенденція - випуск різноманітних ниток за складом, товщиною та кольором. Такий невеликий, але дуже важливий в текстильній промисловості компонент. Коли ми беремо в руки котушку швейних ниток, щоб зашити дірку або зшити нову унікальну річ, ми навіть не підозрюємо скільки століть вона «йшла» до нас, щоб явити світу в сучасному вигляді.

Комментариев нет:

Отправить комментарий